Home
Vereniging
Bedrijfsuitje/Verhuur
Inschrijven
Activiteitenkalender
Zeist Open Weekend
Nieuws
Jeugdnieuws
Petanque Info
Nieuws in de media
Sponsors
Fotoalbum
Filmpjes
Links
Contact
Documenten
Column
Gastenboek
Website
Image Image Image
   Home arrow Column arrow 25-12-2009: NIEUWE COLUMN: ZOMAAR EEN STUKJE..OF EEN KERSTSTUKJE…  
25-12-2009: NIEUWE COLUMN: ZOMAAR EEN STUKJE..OF EEN KERSTSTUKJE…
Nee, dan Hero Stukje. Vroeger op de goal bij Saestum 1, dan wist je tenminste wat voor een stukje dat was. Daar ging je bij wijze van spreken een stukje voor om…en later gingen we bij hem in Lambik of Bommel  juist een wat ze nu zouden noemen  “omfietsbiertje” halen. Kwam je een heel enkele keer met een stukje in je kraag weer naar buiten…

“Moet het ergens over gaan?” vraag ik mezelf wel eens af als ik aan een stukje probeer te beginnen. Liefst wel natuurlijk, je zou denken dat dat het een stuk makkelijker maakt. Aan de andere kant kan ik nou ook weer niet zeggen dat die stukjes van mij allemaal ergens over gingen. Een beetje als dit stukje eigenlijk.
Maar goed, ik zal er stukje bij beetje toch een beetje inhoud aan proberen te geven. Want per slot van rekening is het al weer Kerstmis. En dan heeft ie toch weer gelijk gekregen, die Tita. Vraag hem in tijden van tegenslag of vertwijfeling maar eens hoe het gaat: “Ach, het wordt vanzelf weer Kerstmis”. En zo rond deze tijd schijnen mensen zich soms te bezinnen op het nut van het leven of in ieder geval hun leven.  Als dat tenminste nog zin heeft want volgens sommige wetenschappers duurt in ieder geval het menselijk leven niet lang meer. De opwarming van de aarde  komt of zit al in een versnelling en die somberen geven ons nog hooguit 40 jaar. Of nog korter want de bijen verdwijnen ook in rap tempo en als die weg zijn en blijven, dan volgen wij binnen een paar jaar. Nou ja, volgen is natuurlijk niet het goede woord want verdwijnen is verdwijnen en verdwijnen is niet ergens anders naar toe gaan want dan verdwijn je natuurlijk niet echt. Ergens naar toe verdwijnen is eigenlijk daar verschijnen, vraag dat de drie wijzen uit het Oosten maar eens.  Eigenlijk net als met Louis van Gaal, die was niet verdwenen maar gewoon gaan werken in Duitsland. En dus kon het in de donkere dagen voor Kerst gebeuren dat hij opeens weer op het Sportgala in de schijnwerpers stond. Ik hoorde hem daar  bij zijn verkiezing tot coach van het jaar orakelen dat hij het niet alleen gedaan had. Zo bedankte hij ook Dirk Scheringa en zijn staf want zonder hen was het niet gelukt.
En zo hebben we een prachtig bruggetje naar de klimaattop in Kopenhagen! Ja, natuurlijk. Want de arme landen zeggen nu dat de rijke landen maar financieel over de brug moeten komen om de wereld nog te redden. De rijke landen was het immers zonder de arme landen ook niet gelukt rijke landen te worden. Alleen spreken de rijke landen nu geen dankwoord uit, dat is een verschil met van Gaal. Maar ja, die is ook niet voor niets coach van het jaar. Van Gaal for President? Misschien zou hij wel zeggen dat het allemaal een stukje minder kan. Minder? Ja, met die tomeloze consumptie en bijbehorende CO2.  Daarvoor krijgen we nu kennelijk  de rekening gepresenteerd . In dat kader schijnt Les Cailloux gevraagd te zijn een ontmoedigingsbeleid te voeren, omhoog die kantineprijzen! Nou maar hopen dat daar een riante klimaatsubsidie tegenover staat.  Vroeger kon je nog  bruine bonen met een speklap eten en je alleen zorgen maken om de gassen die dat achteraf zou opleveren. Tegenwoordig krijg je al een schuldgevoel als je aan eten denkt, want weet je dan niet hoeveel CO2 dat speklapje heeft opgeleverd voor het op je bord ligt?
Maar heeft al die geldingsdrang en vermenging van culturen dan helemaal niet goeds opgeleverd, vraagt u zich misschien een stukje af. Ja, natuurlijk wel!!! Voorbeelden te over: Spaghetti al tonno, Sancerre, Ierse biefstukken, exotische stoofpotten, sateh, speculaas, Bugatti’s, roti, Ricard, de boekdrukkunst, Sinterklaas, de Kerstman, aspirine, Tropische verrassingen in Hollandse melkchocola, etc ,etc, etc.
En dan zijn er natuurlijk ook nog De Verlichten in Kopenhagen. Die zeggen dat het allemaal niet door ons komt wat Moeder Aarde heden ten dage overkomt. Is gewoon een schommelingetje. Gezien in het licht van de eeuwigheid stelt het helemaal niets voor, misschien overleven we het zelfs wel. Als soort dan, hè.
Mocht ik u met deze laatste opmerking van uw stuk gebracht hebben (hoop ik niet hoor), vrees dan niet . Nee, natuurlijk niet. Want heel lang geleden zijn de verre voorouders van drie wijzen al hier in de buurt neergestreken. Zij voorzagen toen al (één van hen heette geloof ik Nostradamus) de huidige problemen maar hadden ook al een oplossing in gedachten. En zo ziet u maar weer:  alles loopt zoals het loopt. Want van ons clubje zijn ook drie leden naar Kopenhagen toe en zeggen daar: “Het komt goe, wij zijn van Les Cailloux”.
Mochten ze daar geen succes hebben, spreekt u ze dan gerust aan voor minder dringende problemen. Lossen ze ook graag op, hoor. Daarvan zijn ze zeker niet vies, het is namelijk onze raad van advies!
Oh, u gelooft me misschien niet. Dan wijs ik u graag op het volgende. Eén van hen, ondanks zijn gevorderde leeftijd altijd even attent voor de dames, vraagt al jaren op geheel eigen wijze aandacht voor de opwarming van de aarde. Dat uit zich vooral zomers, als hij in de zon loopt. Misschien weet u wie ik bedoel: een nog kwiek ogende vijftigplusser. Zijn favoriete plek aan de bar is bij het raam, dan kan hij nog de schijn ophouden voor de koffie te komen. Kan eigenlijk niet zo goed boulen maar dat neemt niemand hem kwalijk, hij heeft hele andere kwaliteiten. Maar goed, La Bouche, wat doet hij dan?
Nou ja, ik zal het maar zeggen. Hij loopt dan te boulen alsof hij met zijn gedachten heel ergens anders is. De wereld aan het redden of zo, daar lijkt het op. En omdat hij dat doet komt er van boulen niet veel terecht. Op het moment dat hij dan het trieste resultaat van zijn worp ziet, gebeurt het. Hij kijkt quasi nonchalant het  terrein rond, gooit zijn trouw gebleven haren in de nek en legt zijn zakdoek op zijn hoofd en blijft daarmee minuten lang rond lopen. Zo van: “er zijn belangrijkere dingen!”
En dat is natuurlijk ook wel zo, maar als u het hem vraagt dan zegt hij waarschijnlijk: “boulen is wel de belangrijkste bijzaak in het leven!”
Mocht u weten wie ik bedoel, schroom dan niet hem om advies te vragen…als het maar niet over boulen gaat!
Nog even een volkswijsheid: “Valt Kerst in december, dan eten de Chinezen graag gember”.

Andre La Bouche Flambée

 
< Vorige   Volgende >

Actueel
21-01-2018   11.00 uur
Gehaktballentoernooi voor sextetten
23-01-2018   13.30 uur
Mêlee leden
23-01-2018   19.30 uur
Open super melee
25-01-2018   13.30 uur
Open hussel
27-01-2018   12.00 uur
NPC
30-01-2018   13.30 uur
Laddercompetitie
30-01-2018   19.30 uur
Open super melee
colofon | copyright