Home
Vereniging
Bedrijfsuitje/Verhuur
Inschrijven
Activiteitenkalender
Zeist Open Weekend
Nieuws
Jeugdnieuws
Petanque Info
Nieuws in de media
Sponsors
Fotoalbum
Filmpjes
Links
Contact
Documenten
Column
Gastenboek
Website
Image Image Image
   Home arrow Column arrow 30-04-2010: COLUMN: UT WEEKA  
30-04-2010: COLUMN: UT WEEKA
Ja…voetbal dan hè. Waar gaat t nog anders over? “Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit”
“Kijk het WK levensgroot op ons scherm van 2,5 m x 6 m. Koop nu, betaal pas in 2012!” ...........

Van die dingen,hè! ... al die oranje meuk waar de winkels nu al van uitpuilen…al die kroegbazen die zich nu al rijk rekenen… al die weddenschappen…al die straten die opeens gezellig oranje moeten zijn…oranje mayonaise, oranje hagelslag, oranje pindasaus, oranje sinasappels…al die types Hugo Borst die weer hun persoonlijke kruistocht tegen wie dan ook mogen voeren …Ik vrees weer met grote vreze! Zet voor mij alvast een teiltje neer alsjeblieft.
En ik ben daarin niet alleen. Want misschien is het u ook opgevallen dat nu al bekend is dat ook DE autoriteit als het om voetbal gaat zich afkeert van al overdreven gedoe, hij is trouwens altijd wars geweest van al te veel aandacht en koestert zijn rust tegenwoordig. Ja, ja, ik heb het natuurlijk over Johan Cruijff.
Want hem zult u niet aantreffen aan tafel bij Jack van Gelder, oh nee. Wel een paar andere grootheden natuurlijk; ik noem een Guus Hiddink, een Jan Mulder, een Youri Mulder, een van Hanegem enzovoort, enzovoort. Maar geen Johan Cruijff. Ik kwam hem laatst tegen op de verjaardag van Erica Terpstra (daar zoeken we elkaar altijd op want verder is er geen zak aan daar) en toen zei hij tegen mij: “Hé Flambée, jij doet toch ook aan dat jeu de boules mee?”
Op mijn bevestiging raakte hij helemaal enthousiast. Echt, zo openhartig en kinderlijk gelukkig had ik hem al jaren niet meer gezien. “Jopie, meen je het nou of neem je me in de maling?” Maar hij meende het bloedserieus. Hij vertelde me dat hij in Zuid-Frankrijk (de exacte plek zou ik niet verklappen) bij één van zijn huizen door het spel gegrepen was en zich inmiddels had ontwikkeld tot een heel verdienstelijk speler. En als Johan dat over zichzelf zegt, neem het dan maar van hem aan! Ze noemen hem daar zelfs al JC. “JC?,”zeg ik nog nietsvermoedend tegen hem: “wat bedoel je nou, Jopie?” Komt die toch met een verhaal aan over JC….Jean Carreau natuurlijk!
“Johan, ouwe makker, wordt het niet eens tijd te leren dat je niet overal verstand van kan hebben?” vraag ik hem nog. Maar nee, hoor. Hij wisselde van een gewone naar en praatstoel en begon. Ik dacht nog even dat het over dat voetbal ging maar dat bleek niet het geval. Hij had het erover dat simpel het moeilijkst is…”Ja, gooi maar eens gewoon een simpele rechte bal naar die but. Dat is moeilijk en dus niet simpel. En wat vee l spelers ook vergeten: Als je schiet, dan plaats je niet.”
Ook over de Fransen had hij zijn mening klaar: “ Ze kennen niet van je winnen maar je ken wel van ze verliezen”…Johan joh… Had ik niet moeten zeggen, nou kwam ie helemaal los:
“Als je boule niet bij de but komp, dan heb je óf te hard óf te zacht gegooid. Ja, zo is het toch. Is net als met schieten; als je niet schiet, blijft die boule gewoon liggen. Ja, Flambeé, geloof me nou maar, ik kan het weten. Kijk, het zit namelijk zo: “Soms moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt, dat is nou eenmaal het voordeel van een nadeel. Je snap toch ook wel dat iets in het leven vaak waarschijnlijk een noodzaak heb?
Zo heb ik ook al gemerkt dat je dat boulen nou eenmaal doet met je hoofd, de boule gaat nu eenmaal sneller dan je arm…Snap ie, Flambée? Hé, Flambée, ik zit te lullen tegen je, je luister toch wel? Petanque is een spel van fouten; wie de minste fouten maak, die wint! Dat is geen toeval, dat is gewoon logisch.
Het gaat er ook om als eerste bij de dertien te zijn, alleen dat telt. Kom je als tweede bij de dertien dan heb je daar niks aan. Geloof me nou maar; je gaat het pas zien als je het doorhebt! En ik ken het weten want ik maak eigenlijk nooit fouten want ik heb enorme moeite om me te vergissen”
“Erica, mag ik hier nog twee glazen Ricard want voorlopig zitten we hier nog wel even?’
“Is goed”zegt ze “maar ik ga zo wel naar bed. Sluiten jullie zelf af?” En Jean Carreau ging maar door en ging maar door. Kreeg het er ook nog over dat het moeilijke van een makkelijke wedstrijd is een zwakke tegenstander slecht te laten spelen…had iets te maken met het nadeel van een voordeel…geloof ik.
Totaal uitgeput en helemaal de weg kwijt hoorde ik mezelf tegen hem zeggen : “Jopie, vind je het heel erg als ik het niet helemaal begrepen heb? Meteen schoot het door me heen daarmee het noodlot over mezelf afgeroepen te hebben (“Oh God, als ie nou maar niet opnieuw begint!!!) maar gelukkig bleek dat niet het geval. Weet u wat die wijsneus tegen me zei?
“Als ik zou willen dat je het begreep dan zou ik het wel beter uitleggen!!! Kom Flambée, nog één afzakkertje; Erica slaapt toch al. Wou je het nog ergens over hebben? Want praten…als ik alles zo zou kennen als praten…”
Onderweg naar huis prees ik mezelf nog gelukkig dat ik niet tegen hem gezegd had dat je met een carreau ook schietend kan plaatsen. Je moet er toch niet aan denken, zeg….

Andre La Bouche Flambée

 
< Vorige   Volgende >

Actueel
21-01-2018   11.00 uur
Gehaktballentoernooi voor sextetten
23-01-2018   13.30 uur
MĂȘlee leden
23-01-2018   19.30 uur
Open super melee
25-01-2018   13.30 uur
Open hussel
27-01-2018   12.00 uur
NPC
30-01-2018   13.30 uur
Laddercompetitie
30-01-2018   19.30 uur
Open super melee
colofon | copyright